AVTOKLIMA – vzdrževanje, polnjenje, dezinfekcija

Klimatska naprava v vašem vozilu igra pomembno vlogo pri vašem počutju, kar vpliva tudi na koncentracijo in hitrost reakcij. Dobro vzdrževana klimatska naprava takorekoč vpliva na vašo varnost v prometu. Kot vsak aparat, tudi klimatska naprava potrebuje vzdrževanje. Ker vpliva na kvaliteto zraka v kabini vašega vozila, pa se priporoča tudi celovito čiščenje sistema oziroma dezinfekcija klimatske naprave.

Vzdrževanje klimatske naprave v vozilu

Avtoklima je del standardne opreme v vozilu. Postala je nepogrešljiv sopotnik vsake vožnje ne glede na letni čas. Poleti hladi zrak v vozilu, pozimi pa ga pogreje in suši in tako pomaga pri odstranjevanju presežne vlage.

Klima v vozilu pa ni pomembna zgolj zaradi uravnavanja temperature, temveč vpliva tudi na kakovost zraka v avtomobilu. Klimatska naprava, kot vsaka druga naprava, pa potrebuje tudi servis in vzdrževanje, saj le tako lahko omogočamo brezhibno delovanje celotno življenjsko dobo vozila.

Vzdrževanje klimatske naprave vključuje naslednje storitve:

 • menjava kabinskega filtra,
 • polnjenje klime s plinom, 
 • dezinfekcija celotne klimatske naprave.

 

Vonj po plesni v vozilu – odpravite ga!

Avtoklima je žal pravi raj za različne bakterije, plesni in glive. V kolikor je v vašem vozilu prisoten vonj po zatohlem in plesnivem ali klslem, je potrebno avtoklimo izprazniti, očistiti in ponovno napolniti. Priporočamo vam tudi dezinfekcijo avtoklime in menjavo protiprašnega filtra, saj je vdihavanje potencialno škodljivo vašemu zdravju. 

 

Dezinfekcija klimatske naprave

Z dezinfekcijo očistimo celoten sistem klimatske naprave vozila, in vam tako omogočimo brezskrbno vožnjo in dobro počutje v vozilu. Dezinfekcijo avtoklime, je dobro opraviti ob polnjenju avtoklime enkrat na leto.

V AC Kondor klimatske naprave dezinficiramo s postopkom, ki ga je avtorizirala tovarna Volkswagen. Postopek temelji na načelu, da se ob čiščenju zagotovi enak nivo kakovosti delovanja klimatske naprave, kot ob nakupu novega vozila.  

 

Kako veste, da je zmanjkalo plina v klimatski napravi (AC)?

Znaki, da je potrebno napolniti avtoklimo s plinom so:

 • počasno hlajenje vozila oz. zrak, ki piha iz zračnikov ni mrzel,
 • počasno odroševanje notranjosti avtomobilskih stekel.

To sta dva glavna pokazatelja, da se je avtoklima izpraznila. V kolikor se to zgodi v kratkem časovnem intervalu, je lahko razlog v slabšem delovanju tesnil, za kar je potrebna diagnostika AC naprave in servis.

 

Kvaliteta zraka v vozilu vpliva na vaše sposobnosti vožnje

V vozilu ljudje običajno preživimo tudi po uro in več na dan. Odpiranje oken in s tem zračenje kabine je vedno priporočljivo, ni pa vedno izvedljivo. 

Oken zagotovo ne ugodni odpirati:

 • kadar je zelo hladno, 
 • ob dežju, 
 • ob močnem vetru, 
 • preveliki vročini, 
 • v tunelu, 
 • v gostem prometu.

Ob takih primerih za kvaliteto zraka v potniški kabini vašega vozila skrbijo prezračevalne in klimatske naprave vozila. V koliko za vzdrževanje teh sistemov ni primerno poskrbljeno, lahko vplivajo tudi na vaše počutje, ob dolgotrajnejši izpostavljenosti pa verjetno tudi na zdravstveno stanje. 

Diagnostika avtoklime

Na AC Kondor izvajamo tudi diagnostiko klimatske naprave, s čimer ugotavljamo in reguliramo pretok zraka skozi filtre. Tako ugotavljamo delovanje celotnega sistema: vseh cevk in tesnil, po katerih pretaka klima-plin, ki v poletnih mesecih hladi zrak v vozilu. Ko tega zmanjka, klima ne hladi več. Takrat je čas za polnjenje klime. 

 

Na AC Kondor bomo poskrbeli, da bo vožnja v vašem vozilu varna in brezskrbna. Rezervirajte servisni termin in dovolite, da naše strokovno usposobljeno osebje poskrbi za klimatsko napravo v vašem vozilu.

Rezervacija servisnega termina prek telefonske številke 01 542 11 70 ali s klikom na spodnji gumb.

Rezervirajte servisni termin