Zračni filter motorja

Zračni filter motorja je ključni del vozila, ki omogoča nizko porabo goriva in večje zmogljivosti motorja. Z uporabo vozila se filter umaže in zmasti, kar privede do slabšega izkoristka pogonske moči. Preverite simptome slabšega delovanja filtra in si rezervirajte servisni termin za menjavo. Zračni filter motorja – osnovna funkcionalnost Osnovna funkcija zračnega filtra je čiščenje [...]

Zračni filter motorja je ključni del vozila, ki omogoča nizko porabo goriva in večje zmogljivosti motorja. Z uporabo vozila se filter umaže in zmasti, kar privede do slabšega izkoristka pogonske moči. Preverite simptome slabšega delovanja filtra in si rezervirajte servisni termin za menjavo.

Zračni filter motorja – osnovna funkcionalnost

Osnovna funkcija zračnega filtra je čiščenje zraka, ki doteka v motor. Avtomobilski motor za delovanje, poleg optimalne mešanice goriva, potrebuje tudi čim bolj čist zrak, za kar poskrbi prav zračni filter. Zračni filter ščiti motor avtomobila pred prahom, peskom, umazanijo in drugimi tujki, ki lahko zašli v bat motorja in slabo vplivali na njegovo delovanje.

Zračni filter se z uporabo napolni s prahom, maščobo in drugo umazanijo iz zraka. V primeru dotrajanosti, lahko začne prepuščati različne delce, ki lahko zaidejo v motor. Temu se izognemo tako, da skrbimo za redno pregledovanje, saj mora biti vedno v brezhibnem stanju. Ob prvih znakih slabšega delovanja zračnega filtra priporočamo čim hitrejšo menjavo in s tem preprečitev morebitnih poškodb motorja.

Čisti zračni filter omogoča zmanjšano porabo goriva, nižji nivo izpušnih plinov, boljše pospeševanje in celotno boljšo zmogljivostjo motorja.

Zračni filter motorja se menja na interval …

Menjava zračnega filtra motorja je enostavna in cenovno neobremenjujoče vzdrževanje vozila. Tovarniški normativ menjave zračnega filtra za vozila Volkswagen je 90.000 kilometrov. V dolgoletni praksi smo opazili, da se učinkovitost delovanja filtra motorja zmanjša hitreje. Razlog so povečana polucija, več prahu in drugih trdih delcev v zraku. Na AC Kondor, kot pooblaščeni servis Volkswagen vozil, priporočamo menjavo na 60.000 kilometrov. 

 

Simptomi poškodovanega ali umazanega zračnega filtra

Najpogostejši znaki povezani z umazanim zračnim filtrom, ki jih lahko ob vožnji vozila opazite sami:

  • zmanjšana zmogljivost motorja

Počasnejše pospeševanje vozila je lahko znak dotrajanega zračnega filtra motorja. Umazan filter preprečuje vstop zraka v motor, kar povzroča slabše izgorevanje goriva in posledično slabše pospeševanje vozila. Ta težava je pogosto povezana s splošnim zmanjšanjem moči motorja. Motor potrebuje čisti zrak za proces zgorevanja, vendar umazani zračni filter bistveno preprečuje dovod čistega zraka. To zmanjšuje moč motorja in lahko povzroči tudi neenakomerno pospeševanje avtomobila.

  • povečanje povprečne porabe goriva

Umazan zračni filter povzroča težave pri procesu zgorevanja, kar pomeni, da se zažge več goriva kot običajno. Čist zračni filter vam omogoča prihranek porabe goriva. Zrak je poleg goriva namreč ključna sestavina, ki pri izgorevanju v batu motorja poskrbi za delovanje avtomobila. Zato, da je mešanica zraka in goriva optimalna za delovanje našega vozila, mora biti zrak čist. To poskrbi za najboljši izkoristek goriva, in posledično tudi manjšo porabo goriva. Dobro delujoč filter zraka tako skrbi za manjšo porabo goriva in s tem tudi nižje stroške.

  • težave z vžigalnimi svečkami

Vžigalne svečke motorja lahko postanejo umazane in zamašene, če pokvarjeni filter preprečuje vstop zraka v mešanico goriva. To lahko povzroči težave pri prostem teku, zagonu vozila in zagonu motorja.

 

Brez stalnega dovoda čistega zraka avtomobilski motor ne more dobro delovati. Ker je v zraku veliko trdih delcev, prahu in umazanije, je zrak potrebno filtrirati. Zračni filter motorja tako uspešno preprečuje, da bi v motor zašli tujki ali drugi delci. V najslabšem primeru lahko namreč tujki v batu motorja povzročijo hudo okvaro motorja in drago popravilo, zato se mu je temu bolje izogniti. Različni tujki lahko namreč lahko močno poškodujejo avtomobilski motor, zato moramo na vsak način preprečiti, da se to ne bi zgodilo. Pregled filtra za zrak se tako priporoča kar se da pogosto oziroma vsaj enkrat na leto. S tem poskrbimo za učinkovito zaščito avtomobilskega motorja in preprečimo vdor kakršnih koli tujkov vanj.

 

Rezervirajte servisni termin in zagotovite pregled in menjavo zračnega filtra vašega vozila.

Rezervirajte servisni termin