Poplavljeno vozilo – kaj storiti?

Te dni smo vsi z grozo opazovali, kakšno moč ima voda. Veseli smo, da se stanje iz dneva v dan izboljšuje in življenja niso več ogrožena. Pri sanaciji škode, se na prizadetih območjih ljudje srečujejo tudi z zalitimi in poplavljenimi vozili. Tu je nekaj korakov, ki jih lahko upoštevate. Ne vklapljajte vozila: Če je vaše [...]

Te dni smo vsi z grozo opazovali, kakšno moč ima voda. Veseli smo, da se stanje iz dneva v dan izboljšuje in življenja niso več ogrožena. Pri sanaciji škode, se na prizadetih območjih ljudje srečujejo tudi z zalitimi in poplavljenimi vozili.

Tu je nekaj korakov, ki jih lahko upoštevate.

  1. Ne vklapljajte vozila: Če je vaše vozilo poplavljeno, ne poskušajte vključiti motorja. Voda v motorju lahko povzroči resno škodo in popolno okvaro. Poskus zagona lahko povzroči še večje težave.
  2. Pokličite strokovnjake: Če je vozilo poplavljeno ali poškodovano zaradi poplave, je priporočljivo, da pokličete strokovnjake, kot so servisne delavnice ali vlečna služba. Ne poskušajte vozila popravljati sami, razen če imate ustrezne izkušnje in znanje.
  3. Opravite pregled: Ko se voda umakne, lahko previdno preverite škodo na vozilu. Ocenite, kako globoka je bila voda in kje je morda prišla do ključnih delov, kot so motor, električni sistemi, notranjost in podvozje.
  4. Nežno izsušite vozilo: Če je notranjost vozila poplavljena, se poskusite izogibati večjim obremenitvam notranjosti, saj bi lahko s tem povzročili dodatno škodo. Odstranite preproge, sedeže in druge odstranljive dele, da se olajša sušenje.
  5. Pustite, da se posuši: Pustite vrata in okna vozila odprta, da se notranjost bolje posuši. Uporabite ventilatorje ali naravni pretok zraka, da pospešite sušenje. Poskusite se izogniti neposredni sončni svetlobi, saj lahko to povzroči dodatno škodo.
  6. Preverite električne sisteme: Električni sistemi so običajno najbolj ranljivi za poplave. Preden poskusite zagnati vozilo, preverite, ali so električni sistemi suhi. Posvetujte se s strokovnjakom za popravilo avtomobilov, preden poskusite zagon.
  7. Preverite olje in tekočine: Preverite olje v motorju in druge tekočine, kot so zavorne tekočine, menjalniško olje in antifriz. Če so kontaminirane s poplavno vodo, je priporočljivo, da jih zamenjate.
  8. Opravite temeljit pregled: Preden se odločite za vožnjo s poplavljenim vozilom, ga temeljito pregledajte. Preverite, ali so vsi sistemi v delovnem stanju in ali ni skritih poškodb.
  9. Zavarovanje in dokumentacija: Če je vozilo zavarovano, se obrnite na svojo zavarovalnico in se pozanimajte o postopkih za prijavo škode zaradi poplave. Fotografirajte škodo in dokumentirajte vse korake, ki jih izvedete.

Pomembno je razumeti, da so vsi ti koraki splošne smernice. V primeru poplavljenega vozila je najbolje, da se posvetujete s strokovnjakom za popravilo avtomobilov, da prejmete ustrezna navodila glede reševanja in popravila vašega vozila.

V AC Kondor vam lahko svetuje vodja karoserijskega centra, Klemen Grebenc.

Klemen grebenc
vodja karoserijskega centra

Pri uveljavljanju kritja škode iz zavarovalne police, se je potrebno držati določenih postopkov. V nasprotnem primeru vam lahko zavarovalnica tudi zavrne vlogo za povračilo škode. Tu smo, da vam pomagamo.

M: +386 51 610 626
e: klemen.grebenc@ac-kondor.si